з теми "Чи справді я в розколі?":
Iwa написав:svjat написав:квітня 29, 2009: Я схиляюсь до думки, що баланс суттєво не зміниться.МП не настількі дурні щоб робити неврівноважені різкі крокі, які послабили позицію УПЦ МП. Окрім московської політики, є ще політика УПЦ МП яка спрямована на українізацію і здобуття дійсно автономного управління і не завжди збігається з політикою Московської Патріархії. Про що свідчать події 2007 р. зокрема, засудження політичного православя, затвердження нового проукраїнського статуту і реєстрація його державою. Підростає також нове покоління в УПЦ МП, переважно проукраїнські налаштоване. І ця тенденція буде зміцнюватись. А в УПЦ КП відповідно буде ставати менше підстав, щоб називати УПЦ МП пятою колоною і цим конкурувати.
А що, Святе ?
Ти і зараз вважаєш, що
"МП не настількі дурні щоб робити неврівноважені різкі крокі" ?
Після всіх "неполітичних заяв московського патріарха ?
Після явленої перспективи втрати прав за УПЦ МП ?
Після виділення з поміж УПЦ МП та нагородження як найдостойнішим представників того самого
"політичного православ'я" ?
Здається, що на часі побачимо як буде розвиватися тенденція в УПЦ МП - чи то йтиметься до втрати всяких ознак автономності включно з московським патріархом в ролі предстоятеля УПЦ МП замість неблагонадійного митрополита Володимира, чи то доведеться спостерігати різке загострення в лоні УПЦ МП ...
Так, Патріарх Кіріл зробив різкий крок, але послаблення позиції УПЦ МП поки що не видно. Хоча процес українізації в УПЦ МП це призупинило. Побачимо як будуть розвиватись події. Зрештою, залишаюсь при думці, що баланс сил суттєво не зміниться. Тому все ще не бачу смислу сидіти і просто чекати визнання автокефалії.
Ті нові обставини, які ти зазначив, гворять проте, що ймовірність реалізації проекту возєднання Українського Православя запропонована в цьому розділі на голосування зменшилась.
Натомість збільшилась ймовірність реалізації проекту виходу з ізоляції УПЦ КП/УАПЦ (і подальше відновлення спілкування з УПЦ МП) через входження в юриздикцію Константинополського Патріархату.
Можливо варто поставити і цей другий проект на голосування?Апологет, з УПЦ (МП) вже висловився за прийнятність такої моделі (30 квітня), значить мінімальна двостороння згода є.